Al eeuwenlang wordt het landschap gevormd door mensenhanden en is het een levendig samenspel van natuur en cultuur. Welke verhalen gaan achter het landschap schuil en hoe gaan we om met het geheugen van het landschap? En welke plek heeft natuurbescherming daarin?
Tijdens ‘Landschap, een drieluik’ gaan inspirerende sprekers gedurende drie avonden in op de onderliggende betekenis van het landschap. Wat is het landschapsgeheugen? Hoe gaan we om met natuur- en cultuurwaarden? Heeft het landschap eigenlijk een ziel? En wat betekent dat voor natuurbescherming?
Jan Kolen was gevraagd om samen met de schrijver Chris de Stoop de eerste avond te spreken over Landschap en Herinnering. De Stoop vertelde over het verdwijnen van het boerenland waar hij opgroeide en het nieuwe landschap dat ervoor in de plaats kwam. Hoogleraar Jan Kolen ging in op de vraag hoe we omgaan met het landschapsgeheugen. Kan natuurbescherming samengaan met het behoud van onze landschapsgeschiedenis? De integrale tekst van zijn speech van 18 mei kunt u hieronder terugvinden.